28березня2024

Соляник

Нехай грип пройде повз вас!

З настанням зими різко зросла кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій, які в структурі інфекційних захворювань посідають перше місце. При цьому на грип припадає 12-15%.

 

Цьогоріч в Україні очікують три штами вірусу грипа. Серед цих штамів і так званий «свинячий грип» – «Мічиган». Решта – «Сингапур» та «Колорадо». Вони вже почали активно циркулювати, а пік епідемії вірусологи прогнозують у січні.

Джерелом інфекції є хвора людина. Механізм передачі інфекції – повітряно-крапельний. З краплинами слизу із дихальних шляхів під час кашлю, чихання, розмови вірус може розсіюватися на кілька метрів від хворого.

Типові симптоми грипу: різкий підйом температури до 38-40ºС; лихоманка; слабкість; біль у м’язах, суглобах, животі, очах.

Щоб не заразитися на грип, треба постійно вести здоровий спосіб життя, який ґрунтується на таких принципах, як здорове харчування, загартовування, фізична активність, здоровий сон. Важливі і гігієнічні заходи, які дозволяють менше контактувати з вірусом і тим самим допоможуть уникнути зараження. Нагадуємо їх:

– уникайте місць скупчення людей;

– запобігайте тісному контакту з хворими, у яких нежить, кашель, гарячка тощо;

– користуйтеся одноразовими мас­ками при необхідності;

– кожні 2-3 години мийте руки та обличчя з милом. Користуйтеся тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками після миття рук, а також, щоб прикривати обличчя під час кашлю, нежитю;

– декілька разів на день провітрюйте приміщення по 15-20 хвилин та робіть вологе прибирання з дезінфікуючими розчинами, кожні дві години обробляйте дезінфікуючими розчинами ручки дверей, уникайте протягів;

– необхідно обмежити користування предметами спільного використання, уникати рукостискань та поцілунків.

Існує цілий ряд лікарських препаратів, які можуть допомогти нам не заразитися грипом та іншими ГРВІ, але перш ніж призначати собі той чи інший препарат потрібно проконсультуватися з лікарем. Наприклад, вітаміни надають стимулюючу дію на імунну систему. Особливо важливо вживати в період епідемії вітаміни С, А і групи В. Необхідно змазувати слизову носа оксоліновою маззю при виході із дому. Також важливо кожні 3-4 години промивати порожнину носа та рота, використовуючи сольовий розчин або фізіологічний розчин хлориду натрію.

Неспецифічна профілактика значно підвищує шанси не захворіти на грип в сезон поширення цього захворювання. Своєчасно застосовуйте методи неспецифічної профілактики і не хворійте!

Якщо з’явилися перші ознаки хвороби (лихоманка, біль у м’язах, сухий кашель), необхідно залишитися вдома, щоб не провокувати погіршення стану і не заражати оточуючих. Слід не займатися самолікуванням та негайно звернутися до сімейного лікаря.

 

 

Сайт газети "Соляник" ДП "Артемсіль". 

Адміністратор та контент-менеджер сайту Вікторія Губанова